Recipe House at Boonah

Recipe House at Boonah from Sustainable

By: Sustainable  08-Aug-2012
Keywords: Building Design, Timber Flooring, House Design

The Boonah residence is nestled along the existing contours, up a hillside and away from the road which adds a unique aspect to the country experience. With stunning views over the mountains, an open plan layout and featuring extensive use of timber and glass, the house is designed to take full advantage of the spectacular views and the bush land setting creating an inviting indoor/outdoor ambience. The clients approached us, with an acreage parcel of land where they wanted to construct a weekender retreat to escape the city life and experience the splendour of rural South-East Queensland. The site provided numerous constraints to the design and construction of the house. We also had to ensure that the cut into the site was as minimal as possible, in order to respect the land and minimise our footprint. Our challenge was to design and build a functional and livable house with a small footprint, a footprint that maintained privacy, whilst maximising the views and the aspect, that didn't impact too much on the site. Sites with such steep gradients are often perceived pessimistically, with the mind creating barriers and labeling the site unapproachable. The house is a single level home with corrugated iron, timber, glass features and beautiful bamboo floors. This house is a unique piece of architecture with a replenishing effect that makes you feel revitalized and uplifted. The house is also fitted with AAA taps and fittings, which reduce average water consumption considerably, helping to manage the use of this valuable resource. Flooded with natural light and ventilation, the focus of the house is on the beautiful site and its form. Due to its rural location a Biolytix sewage treatment plant was installed providing irrigation to an orchard. The form takes, in essence, two pods linked via a verandah breezeway come outdoor living room, enclosed within a frame of timber battens and clear polycarbonate sheeting. Encouraging the feeling of being at one with nature, this stair transforms during summer storms into an interactive sensory experience. The breezeway provides a connection between the main living and bedroom pods, with each being open plan and having openings on all sides, capturing the breeze and eliminating the need for air-conditioning. The house is accessed via a step driveway that terminates at the carport. A walkway links the carport to the ground level. The entry is through the verandah, which has been designed and built as a large open space. This area opens up to the surrounding bush land and has access to an outdoor fire pit and future vegetable gardens. The main feature of the 'living pod' is the galley style kitchen with connection onto the two timber decks and the magical views across the greenery of the bush land. The master bedroom is located to the rear of the main living area providing a secluded private area and has a walk-in-robe and ensuite. The house is an integration of beauty, practicality, passive solar design and ventilation, resource efficiency and craftsmanship, remaining close to nature and in harmony with the surrounding environment. The house maximises the views of the surrounding landscape. The clients demonstrated open-mindedness, patience and a trusting working relationship, giving Sustainable enormous autonomy in delivering the best possible outcome. It was a long haul through planning, development approval and construction but Sustainable was committed and delivered a fantastic result.

Keywords: Building Design, Building Design Professionals, Construction Building Materials, Design and Construct, Eco Architects, Eco Building, Eco Construction, Eco Designers, Eco Homes, Green Homes, House Design, Pavement Materials, Sustainable, Sustainable Builders, Sustainable Designs, Sustainable, Design, Construct, Recipe, Retrofit, Landscaping, Masterplanning, Recipe Homes, Sustain, Sutainable Homes, Timber Flooring,

Other examples of best work from Sustainable

08-Aug-2012

Recipe House at Samonsvale

Sustainable Home Design and Construction, Samsonvale


Individual Home at Toowong from Sustainable thumbnail
08-Aug-2012

Individual Home at Toowong

Sustainable home design and construction, Toowong


Individual Home at The Gap from Sustainable thumbnail
08-Aug-2012

Individual Home at The Gap

Sustainable design and construction, the Gap


Individual Home at Brookwater from Sustainable thumbnail
08-Aug-2012

Individual Home at Brookwater

Sustainable design and construction Brookwater


Individual Home Samsonvale Hilltop Retreat from Sustainable thumbnail
08-Aug-2012

Individual Home Samsonvale Hilltop Retreat

Sustainable home design and construction