Winning AZURIS residential home 2012

Winning AZURIS residential home 2012 from Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd

By: Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd  04-Oct-2012
Keywords: Architectural Supplies & Services

Azuris is an island holiday home overlooking the Coral Sea in the Whitsundays. Designed as a refuge for relaxation and enjoying the sub-tropical weather.

The strictly modern pavilion design responds to light, air and water. It’s primarily concerned with the ambiguity between inside and out, public and private. The design provides cool shaded, well ventilated spaces with relief from the intense sun.

The swimming pool occupies the entire width of the house; it blends visually with the sea and is vital for introducing water’s cooling and visual elements to the interior. Two lateral thick walls shielding views from the adjoining properties and projecting site lines to intensify views.

Projecting roofs’ create gentle transitions between the relentless sun and the soothing interior. Walls and shading devices are easily opened and adjusted to optimise air flow and moderate in order to reduce the need for air-conditioning or artificial lighting.

All living areas and bedrooms enjoy the splendour of the site’s setting.

Materials were chosen to compliment their surrounding and withstand the harsh sub-tropical environment of high humidity, intense sun and wet season down pours. A restrained exterior and interior palette are kept to the bare minimum.

Keywords: Architectural Supplies & Services

Contact Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd

Email

Print this page

Other news and updates from Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd

Published in Belle Magazine "Holiday Issue" 2012/13 from Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd thumbnail
08-Nov-2012

Published in Belle Magazine "Holiday Issue" 2012/13

Award Winning Home Published in BELLE magazine "Holiday Issue" dec,jan 202/13 Azuris residence has received both a Regional Commendation and the J.W Wilson Award for Building of the Year in the Queensland Regional Awards. A series of connecting pavilions are positioned to harness views across the Coral Sea, with the material palette allowing the building to integrate with its surrounding bushlands.


WINNER National Award for Residential Architecture for 2011 from Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd thumbnail
04-Oct-2012

WINNER National Award for Residential Architecture for 2011

Our 'Solis' home was the recipient of the "National Award for Residential Architecture" for 2011 as awarded by the


Published in Belle "Hot Issue" from Renato D'Ettorre Architects Pty Ltd thumbnail
03-Mar-2011

Published in Belle "Hot Issue"

Multi-Award winning residence Published in Belle "Hot Issue" 2011 and "Elle Decoration", Germany 2011